19 de desembre, 2008

Caga tió spank

(Autor: Spanker.bcn)
.
De les tradicions nadalenques de Catalunya, quina us sembla que pot motivar més una parella spank?

El caga tió! Sens dubte!

Per als lectors d'altres contrades i cultures, explicarem que el caga tió és un costum protagonitzat pels més petits de la casa, que amb un bastó van picant una soca vella (el tió) mentre van cantant una cançoneta.

El tió és mig tapat amb una manta, i quan el nen o la nena acaba de picar, troba a sota de la manta un petit obsequi que el tió li ha "cagat". (Per si no ho sabíeu, els catalans som bastant escatològics.)

La cançó que es canta té moltes variants, segons les comarques. Per exemple, aquesta:
Caga tió, caga torró,
d’avellana o de pinyó.
No caguis arengades
que són massa salades,
caga torrons
que són més bons.
I si no vols cagar...
et donaré un cop de bastó,
caga tió!
Aquí podeu veure un documental en anglès sobre el tema:Doncs bé, avui hem quedat amb l'Spankee per fer una de les nostres sessions... I sabeu què? Hem complert amb la tradició! Després de les diverses tandes amb la fusta (quin gran invent!), amb el cinturó i amb la canya (la canya fa mal!) hem celebrat el Nadal "a la nostra manera".

L'Spankee s'ha col·locat una barretina al cap, s'ha arraulit al sofà, amb les cames arronsades, i una manteta li cobria el cos: tan sols deixava al descobert el seu ja prou vermellet culet!


Després ens hem menjat els torrons...
Bones festes a tothom!

3 comentaris:

Spankee BCN ha dit...

OH, nanu!
No havia vist el video sencer fins ara...

Al final cremen el pobre Tió!!!! que cruel!!!! el meu tió ha nat passant de generació en generació! res ni ningú el cremarà!!!

People not-catalan:

the "caga tió" = NO FIRE, NO FIRE! never fire!

MESTRETON ha dit...

Està bé això d'emprar el bloc per a homenatjar les nostres tradicions nadalenques! I em sembla una molt bona idea fer-ho des d'una òptica completament spank!! No preguntaré, però, com us ho vau fer perquè spankee.bcn "cagués" els torrons de la vostra festeta particular. El seu culet ja devia estar prou adolorit després de la sessió per forçar-lo encara més amb aquestes obligacions!!!
Per cert, spankee.bcn, sembla que en molts llocs de Catalunya, sobretot en el medi rural, encara se segueix aquesta antiga tradició de cremar el tió després d'haver-lo fet cagar els torrons i altres llaminadures per a la xicalla. Possiblement en aquesta cremada final del tió hom pugui trobar-hi el significat més ancestral d'aquest costum. Com que sé que t'agrada molt llegir, et recomano la lectura atenta del "Costumari Català" de Joan Amades. Hi trobaràs moltes més coses interessants sobre el caga tió!!

Anònim ha dit...

aixo de cremarlo es feia abans ke era un tronc, pero ara que esta currat no es crema, i menys per la crisis